poniedziałek, 5 listopada 2012

Kolorowa Pavlova:)







Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (jeśli nie macie może być maka ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • owoce sezonowe

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Na przygotowany i wystudzony spód nałożyć masę przygotowaną z: ubitej kremówki zmiksowanej z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru. Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce. U mnie były to: brzoskwinie, truskawki, czereśnie i kiwi.
SMACZNEGO:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz:)